homehomehomehomehomehome
Regionalnie, czyli pysznie. O kuchni śląskiej słów kilka

2017-10-09

Regionalnie, czyli... pysznie – o kuchni śląskiej słów kilka

Polska kuchnia słynie z bogatej tradycji i wyśmienitych potraw. W każdym zakątku naszego kraju znajdziesz coś wyjątkowego i niepowtarzalnego. Prawdziwe kulinarne dzieło sztuki.
A co województwo śląskie proponuje odwiedzającym go turystom? Zobacz sam!


Rolada – tradycyjne śląskie danie
Zdecydowanym faworytem kulinarnym tej części Polski jest rolada z kluskami śląskimi, modrą kapustą i sosem. W środku rolady znajduje się boczek, ogórek kiszony i cebula. Drugi element tej potrawy (kluski) przygotowywany jest z ziemniaków. Zastanawiasz się czym jest modra kapusta? To nic innego jak czerwona kapusta z dodatkiem między innymi wędzonego boczku i cebuli. Palce lizać!

Schabowy – mistrz stołu polskiego
Obecny w każdym polskim domu, w praktycznie każdej restauracji i karczmie serwującej polskie potrawy, starannie przyrządzany w wielu ośrodkach wczasowych. Mowa oczywiście o kotlecie schabowym. Podawany jest on najczęściej z ziemniakami. Idealnie smakuje z kapustą zasmażaną z dodatkiem boczku. Prawdziwa uczta kulinarna!

W gór(al)skiej scenerii
Aby poczuć prawdziwy regionalny klimat, warto wybrać odpowiednie ku temu miejsce. Najlepiej jest delektować się tymi potrawami zasiadając w pięknie wystylizowanych, tematycznie wystrojonych salach z góralskimi motywami. Wtedy doznania kulinarne sięgną zenitu! :)

 

<<Powrot

Kontakt

DW Beskidy
ul. Wypoczynkowa 10
43-460 Wisła
tel./fax: (+48) 33 855 20 13
recepcja@dwbeskidy.com.pl

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera aby otrzymywać najświeższe informacje na temat promocji, ofert specjalnych oraz wydarzeń.